Gör en dockteater med träreglar och tyg

Att själv skapa en dockteater kan vara ett roligt projekt som hela familjen kan vara med på. Alla kan delta och ansvara för en del som är rimlig utifrån ålder och vana. Här tipsar vi om hur ni kan gå tillväga. Sedan kan ni förvänta er många fina pjäser från ungarna. För teater är något som verkar sitta i ryggraden hos barn!

Bygg en ram

Börja med att bygga en ram av trä Den kan se ut på olika sätt beroende på hur du vill använda dockteatern. Antingen kan det vara en större konstruktion som står på golvet och täcker hela skådespelaren, eller så kan det vara en mindre teater som står på ett bord. En enkel konstruktion är att bygga tre ramar som du sedan sätter ihop som en vikvägg, fast båda yttre väggarna viks åt samma håll. I mittenväggen sätter du två vågräta reglar som kommer att bli utrymmet för ”scenen”.

Fixa tyg

När ramen är byggd är det sedan bara att plocka fram häftpistolen och sätta upp tyg. Du kan spänna tyget slätt över ramarna eller drapera det snyggt för att få riktig dockteaterkänsla. Du kan blanda olika tyger och använda tofsar och snygga band för att få rätta känslan. Röd möbelsammet är perfekt för projektet och det kan du till exempel köpa hos rosahuset.com. Se bara till att hålla hålet för scenen öppen.

Tillverka dockor

Sedan kommer det som kanske är allra roligast – att tillverka dockor! Här finns det nästan ingen gräns för vilka tyg, material och metoder ni kan använda. Antingen kan alla i familjen göra en docka var, helt efter eget huvud, och sedan utgår ni från dem när ni skapar teater. Eller så utgår ni från någon känd saga och skapar karaktärerna utifrån den.

Troligtvis kommer detta projekt vara något som barnen minns långt upp i vuxen ålder. För när man som familj sätter sig ner tillsammans och skapar så brukar det bli magiskt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *